Met haar zacht zoete fruit en relatief gemakkelijk onderhoud is de perenboom niet voor niets een winnaar op het gebied van fruitbomen in Nederland. Een perenboom heeft uiteraard net zoals iedere fruitboom toch wel verzorging nodig. Waar herken je een perenboom eigenlijk aan? En hoe doe je dat verzorgen precies? In dit artikel leggen we het je uit.

De herkomst van de perenboom

De perenboom, ook wel Pyrus (Latijnse naam van peer) is al eeuwen een belangrijke fruitsoort dat van nature voorkomt in verschillende streken op het noordelijk halfrond. Al ruim 1000 jaar voor de jaartelling worden peren genoemd in geschriften. Toch is er inmiddels een duidelijke splitsing van de peren, namelijk: de handpeer, de stoofpeer en sierpeer.

Hoe herken je een perenboom?

Een appelboom en perenboom worden vaak door elkaar gehaald. Dit komt omdat ze zonder vruchten nogal op elkaar lijken. Natuurlijk kun je ze herkennen als deze er wel aanhangen, maar is dit niet het geval, dan is het volgende verschil goed op te merken. Zo zijn de bladeren van de perenboom puntig, hebben ze een zuivere witte bloesem, druppelvormige kroon en puntige knoppen. Bij de appelboom zien we een rond blad met rood/roze bloesem, rond gevormde kroon en stompe knoppen.

Hoe verzorg je een perenboom?

Een perenboom heeft niet per se heel veel verzorging nodig Bij het planten is het belangrijk om onderin het plantgat een laag potgrond te doen om de perenboom een fijne start te geven. Het plantgat kun je net zo groot maken als de kluit van de boom. Geef hem na het planten een flinke plens water. Uiteindelijk hoef je de perenboom na planting alleen nog maar te snoeien en controleren op ziektes. Als je de boom in een pot hebt geplant is het belangrijk om te checken of de grond niet uitdroogt.

Wil je het beste aan je fruitboom geven? Dan is strooien in het voorjaar met mest een goed idee. De fruitboom kan dan de voedingsstoffen opnemen voor een boost richting de zomer. Het snoeien is verder de enige verzorging dus die de perenboom nodig heeft. Hierdoor geef je de boom kracht om nieuwe vruchten te laten groeien.