Katten houden ervan om lekker op ontdekkingsreis te gaan door de buurt. Je mini leeuw kan soms wel de hele middag weg zijn. Wat spoken ze uit? Wie zal het zeggen. Maar omdat je kat zo nieuwsgierig is, betekent het ook dat ze aan alles snuffelt en soms ook wel eens een hapje van een plant neemt. Daarom wil jij voorkomen dat je per ongeluk giftige planten huist in jouw eigen tuin. Maar welke planten zijn giftig voor katten? In dit artikel bespreken we giftige planten voor katten zodat jij deze kunt vermijden!

Wat maakt een plant giftig voor katten?

Een giftige plant bevat irriterende stoffen. Deze irriterende stoffen kunnen plaatselijke ontstekingen veroorzaken op het gedeelte van het lichaam van je kat wat in aanraking is gekomen met de plant. Denk bijvoorbeeld aan de mond, maag of huid. Er bestaan ook giftige planten die een geleidelijke effect hebben. Deze planten hebben bij het moment van aanraking geen zichtbaar effect, maar het gif van deze planten verspreidt zich langzaam door het lichaam van je kat wat uiteindelijk de organen permanent kan beschadigen.

Welke planten zijn giftig voor je kat?

Dit zijn de meest voorkomende tuinplanten die giftig zijn voor jouw kat. Probeer deze dus te vermijden in jouw tuin zodat je poes veilig op speurtocht kan!

    1. Tulpen                                   2. Narcissen

          3. Hyacinten                               4. Lelies

            5. Cyclamen                                    6. Amaryllissen

Het is wel mogelijk om deze planten en bloemen als decoratie in huis te hebben staan. In huis heb je natuurlijk meer zicht op het gedrag van je kat, dus dan kan je voorkomen dat ze in de buurt komt van deze planten. Echter is dit in de tuin natuurlijk een stuk lastiger, dus probeer je best te doen deze planten te voorkomen.

Symptomen van vergiftiging

Als je wel giftige planten in je tuin of huis hebt staan, dan doe je er goed aan een oogje in het zeil te houden voor de volgende symptomen.

 • Zwelling, rode huid of krabben aan de ogen of mond
 • Overmatig braken
 • Veel urineren
 • Diarree
 • Kwijlen
 • Oververmoeidheid
 • Overmatig drinken
 • Moeite met ademhalen of slikken

Mijn kat heeft giftige planten gegeten, wat nu?

Als je de bovenstaande symptomen herkent in het gedrag van jouw kat en je hebt ook giftige planten in jouw huis of tuin staan, dan kun je tot actie overgaan. Inspecteer het lichaam en de bek van je kat en verwijder alle plantenresten. Neem contact op met jouw dierenarts en volg de instructies op om jouw mini leeuw zo snel mogelijk weer te laten herstellen!

Denk je te weten welke plant jouw kat heeft gegeten? Geef dit dan door aan jouw dierenarts. Dit maakt het makkelijker voor de dierenarts om een diagnose te stellen en om een behandeling te adviseren.