Hondeneigenaren zullen het herkennen: honden vinden het heerlijk om lekker te wroeten in de tuin. Ze rollebollen overal doorheen, moeten aan alles ruiken en lusten af en toe ook wel eens een hapje van een plant. Echter zijn er planten die jij in je tuin kunt hebben die giftig zijn voor je hond. Om je trouwe viervoeter lekker te kunnen laten spelen in de tuin is het raadzaam deze planten te vermijden. In dit artikel bespreken we welke planten giftig zijn voor honden en wat je moet doen als je hond een giftige plant heeft gegeten.
Welke planten zijn giftig voor je hond?
- Gele monnikskap: Deze plant is erg zeldzaam en erg giftig. Het aanraken alleen al van deze plant levert soms al klachten op.
- Maretak: Deze plant groeit op bomen maar wordt in de kerstperiode vaak decoratief gebruikt. Maretak kan voor erge maagklachten zorgen.
- Taxus: Het zaadje van de bes is giftig. De spieren verslappen door het gif, met verlamming en soms een hartstilstand als gevolg.
- Doornappel: Deze plant bevat het stofje alkaloïden. Dit is zeer giftig en kan in grote hoeveelheden fataal worden voor jouw hond.
- Bilzekruid: Deze plant groeit rond de duinen en rivieren. Bilzekruid zorgt voor een opgezwollen buik en hevige krampen. Het consumeren van deze plant kan verlamming en zelfs de dood als gevolg hebben.
- Vingerhoedskruid: Het consumeren van deze plant kan zorgen voor vergiftiging, hartritmestoornissen of een hartstilstand.
- Herfsttijloos: Deze plant is zeldzaam maar wel héél gevaarlijk. De plant bevat namelijk colchicine. Dit is erg giftig voor je hond/ Het heeft een verlammende werking op je hond en kan zelfs leiden tot de dood.
- Wonderboom: De zaden van deze plant zijn zeer giftig. Ze zorgen voor maagklachten en bloederige diarree.
- Pontische rododendron: Deze plant beschadigt de nieren van je viervoeter. Dit kan stuiptrekkingen, verlamming of zelfs de dood als gevolg hebben. Een symptoom van deze vergiftiging is vocht uit de neus en de ogen.
Symptomen van vergiftiging van je hond
Heb je één of meer van de bovenstaande planten in je huis of tuin? Dan is het raadzaam om altijd een oogje in het zeil op het gedrag van je hond te houden. Deze symptomen kunnen een vergiftiging aangeven.
- Extreem koud aanvoelen
- Hyperactiviteit
- Grote pupillen
- Moeilijk ademhalen
- Overmatig trillen
- Maag- of darmproblemen
Hond vergiftigd: wat moet je doen?
Als je vermoedt dat je hond een giftige plant heeft gegeten, dan kun je proberen om je hond te laten braken. Zo kun je voorkomen dat de volledige hoeveelheid van het gif de bloedsomloop van je hond binnendringt. Daarnaast is het belangrijk dat je de bek en het lichaam van je hond inspecteert om de restjes van de giftige plant te verwijderen.
Vertoont jouw hond één van de bovenstaande symptomen? Twijfel dan niet en ga uit van een vergiftiging. Neem direct contact op met jouw dierenarts om een behandeling te bespreken.