Als je een ervaren doe-het-zelver bent of misschien al een echte vakman, dan ben je vast wel bekend met allerlei mogelijke afdichtingsmiddelen. Kitten worden veelal gebruikt om ruimtes waterdicht of luchtdicht te maken. Ze zijn veelzijdig en hebben een breed scala aan toepassingen, maar je moet dan wel de juiste soort kit kiezen voor het materiaal waarmee je werkt.

Met alle mogelijke soorten afdichtingsmiddelen op de markt kan het echter niet altijd even eenvoudig zijn om de juiste kit voor de klus te kiezen. Iets wat zeker voor gebruik buitenshuis geldt.

Wat is een kit precies?

Een kit is een stof die de openingen tussen twee oppervlakken opvult en zo een barrière vormt tegen water en lucht terwijl deze uithardt. Dit type afdichtingsmiddelen variëren echter in kenmerken. Sommige zijn flexibel, sommige zijn stijf en andere kitten hebben hechtende eigenschappen. Hoewel enkele kitten deze eigenschappen misschien niet hebben.

Sommige soorten afdichtingsmiddelen hebben wenselijke secundaire eigenschappen, zoals het bieden van een isolatie tegen geluid, hitte en vuur.

Waar wordt kit buitenshuis voor gebruikt?

Kitten zijn dus een perfect afdichtmiddel dat spijkergaten, scheuren en andere onvolkomenheden aan een buitenoppervlak opvult. Met andere woorden, het afdichten met de juiste type kit voorkomt dat er vocht binnendringt dat lekkages of rot veroorzaakt.

Het is een afwerkingsmateriaal dat moeilijk qua functionaliteit te verslaan is. Want dit materiaal kan perfect worden gebruikt om mogelijke gaten, scheuren en breuken op verschillende buitenoppervlakken op te vullen.

Het voorkomt zo bijvoorbeeld warmteverlies rond deuren en ramen. Bovendien kan het afdichten van de buitenkant van het huis ook scheuren in de fundering en de oprit dichten. Iets wat anders tot dure reparatiekosten kan leiden als hier niets aan gedaan wordt.

De hoogwaardige kits voor buitengebruik zijn absoluut bestand tegen extreme weersomstandigheden met frequente temperatuurschommelingen. Dus voordat je een kit gebruikt om verbindingen af te dichten of gaten te vullen, moet je ervoor zorgen dat de fabrikant voor beide materialen een bepaald type kit aanbeveelt.

Als je het behandelde oppervlak erna graag wilt schilderen, zorg er dan zeker voor dat je een overschilderbare kit gebruikt. Als je niet zeker weet welke kit je buiten moet gebruiken, raadpleeg dan absoluut de productinformatie van de leverancier om zo te bepalen wat er wordt aanbevolen.

Welke kit voor een buitenafdichting gebruiken?

De kitten voor buitenafdichtingen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar, waarvan sommige gemakkelijker te verwerken zijn dan andere. We vertellen je hieronder iets meer over de populairste kit die buiten gebruikt kan worden.

Hybride kitten

Hybride kitten zijn een uitstekende keuze wanneer er zowel siliconen als polyurethaan eigenschappen vereist zijn. Ze zullen niet noodzakelijkerwijs het woord ‘hybride’ op hun etiket hebben staan, maar kunnen door hun materiaalmix geïdentificeerd worden. Hoewel een hybride kit gemakkelijker aan te brengen is dan een polyurethaankit, is het niet zo eenvoudig te gebruiken als een acrylaatkit.

Het gebruik van een hoogwaardige kit is essentieel aan de buitenkant van je woning, omdat het water buitensluit en jouw huis beschermt tegen rot en afbladderende verf. Hybride kitten zijn vooral aan te raden vanwege hun superieure hechting en flexibiliteit. De meest voorkomende reden om dit type kitten te gebruiken is echter om de UV-bestendigheid van siliconen te krijgen met de sterkte van polyurethaan.

Siliconenkitten

Siliconen zijn één van de meest gebruikte materialen vanwege het brede scala aan afdichtingstoepassingen. Het is prima bestand tegen weer, chemicaliën, water en temperatuur. Dit maakt het een uitstekende keuze voor zowel buiten- als binnentoepassingen.

Een siliconenkit biedt ook een betere UV-bescherming dan die van een polyurethaan kit. Polyurethaankitten worden vooral op de markt gebracht omdat het goede UV-waarden biedt. Het behoort echter niet tot onze aanbevelingen.

Acrylaatkitten

Acrylaat is een goede keuze voor alle onervaren kitters. Dit omdat het één van de eenvoudigste soorten kitten is om aan te brengen en om een gladde afwerking te creëren. Het is bovendien het enige type kit dat met water gereinigd kan worden.

Ook bij het overschilderen is acrylaat het beste kitmateriaal om te gebruiken. Maar wanneer je een acrylaatkit voor buitengebruik wilt gebruiken, dan moet je wel naar siliconen bevattende versies op zoek gaan die een grotere flexibiliteit en hechting bieden.

Hoe lang gaat een kit buiten mee?

Over het geheel genomen valt er te melden dat de juiste kit voor gebruik buiten tussen de 5 en 25 jaar mee gaat. Dit is een zeer breed bereik dat wordt beïnvloed door zowel de samenstelling van de soorten afdichtingen en de oppervlakte van de afdichtingen op het gebouw. Als de kwaliteit van het werk waarop de buitenkit geïnstalleerd wordt en nog vele andere factoren.

Siliconenkit heeft de voorkeur van veel kit experts als het te kitten gebied daarvoor geschikt is. Dit is omdat siliconenkit bij zowel warm als koud weer flexibel blijft. Het is daarom niet alleen de beste kit voor koud weer, maar ook ideaal voor het klimaat in de zomer bij het gebruik buitenshuis voor gebouwen en woningen in Nederland.