Klimplanten zijn prachtige planten die makkelijk te onderhouden zijn. Ze gaan hun eigen weg en af en toe is het nodig om de bladeren van deze planten de goede richting op te begeleiden of af en toe bij te snoeien. Iedereen ziet graag planten in de tuin, maar het vervelende is dat niet alle planten tegen alle weersomstandigheden kunnen. Als je op zoek bent naar planten die wel het hele jaar door groen blijven, dan dien je op zoek te gaan naar groenblijvende klimplanten. We hebben een top 5 voor je op een rij gezet.

Klimop

Een klimop is misschien wel een van de bekendste soorten klimplanten. Deze plant wordt ook wel de Hedera Helix genoemd. Kenmerkend voor deze plant is dat het erg dikke wortels kan hebben. Je ziet de plant ook vaak terug op de bodem. De oorsprong bevindt zich dus bij de wortels, maar al snel zal deze plant zich gaan verspreiden. Je krijgt dan een prachtig grote plant die zich maar blijft ontwikkelen. De klimop zal zeker opvallen, omdat het in hoge hoogte kan doorgroeien.

Vuurdoorn

De Vuurdoorn is een prachtige plant met rode besjes. Je hebt deze vast wel eens in het wild zien groeien. Een belangrijk kenmerk van deze plant is dat dat het heel goed kan worden geplant op schaduwrijke plekken, maar ook goed tegen de zon kan. Deze plant kan wel vier meter hoog worden en is daarmee een wintergroene klimplant die tot recordhoogte kan groeien. De plant behoeft weinig onderhoud en hoeft zelden te worden gesnoeid, behalve wanneer deze overlast veroorzaakt.

Toscaanse Jasmijn

De prachtige Toscaanse Jasmijn, die ook wel Trachelospermum Jasminoides wordt genoemd, is een van de mooiste klimplanten die je kunt bedenken. Sterjasmijn, zoals de plant ook wel wordt genoemd, heeft prachtig witte bloemetjes en kan het hele jaar door overleven. De bloemen hebben een heerlijke geur en deze kun je al ruiken wanneer je alleen al langs de plant loopt. Alhoewel deze plant wel goed tegen de schaduw kan, groeit het toch net iets beter wanneer je het in de zon zet. Zonlicht is toch wel wat de meeste klimplanten kunnen verdragen.

Wintergroene Clematis

Het eerste dat je opvalt wanneer je kijkt naar een Wintergroene Clematis, zijn de sprookjesachtige en mooie witte bloemetjes aan de plant. De groenblijvende clematis zal gedurende het hele jaar er prachtig bijstaan. Houd er wel rekening mee dat de bloemetjes er pas uit zullen komen wanneer het vroeg in het voorjaar is. De plant kan goed tegen zonlicht, maar ook als de hiervoor genoemde plant, zal het ook goed kunnen groeien in de schaduw. De bloemen geven een heerlijke geur af wanneer je eraan ruikt en door de bloemen is het een prachtig decoratief stuk.

Wilde Wingerd, Parthenocissus

Een andere bijzondere klimplant is de Parthenocissus, of de Wilde Wingerd. Houd er wel rekening mee dat het uiteindelijk toch zijn bladeren verliest. Maar tot ver in het najaar kan je genieten van zijn bladeren. die van groen naar mooi rood gaan kleuren. Deze plant is zo sterk dat het gedurende het hele jaar prachtig in bloei blijft. Het plantje wordt vaak verkocht als het niet hoger is dan 60 centimeter. Zo kan het goed worden geplant op de gewenste plek waarna het zich zal ontwikkelen tot een prachtig klimplant die makkelijk tegen schuttingen, bomen en muren op kan groeien.  In het najaar kleuren de bladeren mooi rood en de rest van het jaar is een mooie groene plant.

Met een prachtige groenblijvende klimplant in de tuin, heb je pas echt een pronkstuk. Een mooie achtergrond voor als vele andere planten al uitgebloeid zijn.