Je tuin is je eigen paradijsje. Maar elke tuinliefhebber weet als geen ander dat er in tuinieren ook veel tijd gaat zitten. Als je na een koude winter nog iets van je mooie tuin over wilt hebben, dan zijn er bepaalde taken die je moet afronden voordat de koude dagen beginnen om je tuin te beschermen tegen de vorst. Met deze 8 tips maak jij je tuin winterklaar en kan je in de lente gewoon weer genieten van je gaard.

1. Maai je gras niet te kort 

Het kan best zijn dat we in Nederland pas met vorst te maken krijgen rond het midden van november. Zonaanbidders klagen daar niet over, maar dat betekent ook dat je wel langer moet blijven maaien. Zeker als je dit jaar net stap voor stap je gazon hebt aangelegd, is het een punt van aandacht. Misschien ben je gewend om ieder jaar rond dezelfde datum te stoppen maar omdat het langer warm blijft, blijft je groene mat ook langer groeien. Gras stopt met groeien onder de 6°C. Tip: zet je grasmaaier op een hogere stand als je de laatste keer gaat maaien. Dit voorkomt mosgroei en zo is je gras beter beschermd tegen de kou.

2. Blaadjes laten liggen?

De blaadjes van je gras afhalen doe je waarschijnlijk met regelmaat, anders verkleurt je gras. Met deze bladeren kun je compost maken of ze gebruiken als afdeklaag voor planten die vorstgevoelig zijn. Op sommige plekken mag je de blaadjes best laten liggen. Denk aan borders, onder en tussen vaste planten. Hier kunnen de blaadjes voedingstoffen overbrengen naar de bodem.

3. Wanneer moet je kalken?

Veel tuinliefhebbers kalken het gras tegen mosgroei. Echter als de oorzaak van mos niet bij de zuurtegraad ligt is dit niet heel effectief. Het is daarom raadzaam een bodemanalyse uit te voeren om erachter te komen of je wel kalk nodig hebt. Het kan ook zijn dat het gaat om een plek die vaak in de schaduw ligt. In dit geval kun je voor deze plek(ken) kiezen voor een speciaal schaduwgazon. 

4. Een mulchlaag leggen

Een mulchlaag kun je aanbrengen met blaadjes, compost, schors of stalmest. Deze laag fungeert als een soort beschermlaag en beschermt zo je gazon tegen onkruid en de barre vrieskou van de Nederlandse winters. Het materiaal wat je kiest voor de mulchlaag zal uiteindelijk verteren. Echter als er in de zomer nog wat is overgebleven, dan kan dit je gazon ook helpen tegen uitdroging. Tot slot kunnen er ook heel wat kleine diertjes wonen in je mulchlaag. Zij zullen je bedanken dat ze even mogen verblijven in je tuin gedurende de winter!

5. Denk aan je beplanting

Hoeveel tijd je moet spenderen aan de beplanting in je tuin is afhankelijk van je plantenkeuze. Heb je exotische soorten die graag in warmere omgevingen leven, dan is het raadzaam deze in te pakken. Je kunt je tuin ook verrijken met planten die het juist goed doen in de winter. Denk hierbij ook aan groenblijvende klimplanten. Daar heb je minder omkijken naar en ze komen de winter wel door.

6. Vroeg bloembollen planten

Wil je vroeg in het jaar van je tuin genieten? Dan raden wij het aan om al wat bloembollen vlak voor het begin van de winter te planten. Zo geniet je al van sneeuwklokjes en krokussen in januari. Ook zijn deze bloemen een goede voedingsbron voor bijen en hommels in de maanden waarin andere bloemen moeilijk te vinden zijn!

7. Help de vogels!

In de koude maanden kunnen vogeltjes wel wat hulp gebruiken. Hun voer verdwijnt ver onder de grond, het weer maakt het moeilijk om zaadjes te vinden en de bessen zijn vrijwel allemaal geplukt. De dagen zijn korter dus ze hebben ook nog eens minder tijd om voedsel te zoeken. Investeer in wat vogelvoer en strooi dit in je tuin. Je kunt ook voedselnetjes ophangen in de bomen. Zo help je de vogeltjes door de winter heen en geniet je in de lente weer van je fluitende vrienden!

8. Onderhoud je paden en terras

Een houten terras kun je best reinigen voor de winter en eventueel ook insmeren om het een extra beschermlaag te geven. Tegels is een ander verhaal. Terrastegels kunnen last krijgen van algen in de winter. Dit kun je behandelen maar dan moet je er wel op voorbereid zijn dat je dit in het voorjaar weer zal moeten doen. Als je een nieuw terras aanlegt of laat aanleggen, houd dan rekening met een goede afwatering richting het gazon. Dit bespaart je veel moeite!

 

Met deze 8 tips maak jij je tuin winterklaar. Hoe je dit het beste aan kan pakken staat in De tuin winterklaar maken in 10 stappen. Dan kun je in het voorjaar weer heerlijk genieten van je tuin. De bloemen, planten en je paden hebben het overleefd en zijn weer klaar voor de warmere maanden. Succes!