Een gazon brengt groen in de tuin en een fijne plek om lekker in de zon te liggen. Ook als jij een eigen tuin ontwerpt, mag het gras niet ontbreken. Bovendien spelen de kinderen graag in het gras. Daarnaast is een gazon in de tuin veel koeler dan bestrating, wat prettig is op de warme zomerdagen. Een gazon aanleggen in de tuin is niet moeilijk. We leggen het stap voor stap uit.

Stap 1: Het juiste moment

Een gazon aanleggen kan je het beste doen in het voorjaar of aan het begin van de herfst. Het gras groeit dan het beste. Kies een moment van eind maart tot begin juni of in van begin september tot half oktober.

Stap 2: De juiste ondergrond

Voordat je het gazon kunt aanleggen, maak je eerst de bodem tot ongeveer 30 centimeter diep goed los. Meng humus door de ondergrond, zodat de bodem de goede structuur krijgt en er genoeg voeding is voor je jonge gras. Verwijder vervolgens de stenen en boomwortels. Dan rol je de grond aan tot het goed egaal is. Strooi kalk om de zuurtegraad van de grond geschikt te maken voor je nieuwe gazon.

Stap 3: Het juiste gras kiezen

Er zijn verschillende soorten gras, stevig gras om veel op te spelen of siergras voor een schitterend, egaal groen gazon en alles wat daartussen zit. Bedenk dus waar jouw gazon voor gebruikt gaat worden en kies de juiste grassoort.

Stap 4a: Graszoden aanleggen

Nu de ondergrond er klaar voor is, kun je je gras aanleggen. Als je kiest voor graszoden dan maak je eerst de grond vochtig en rol je vervolgens de graszoden uit. Vervolgens druk je ze goed aan met een wals.

Stap 4b: Gras inzaaien

Als je ervoor kiest om het gras zelf in te zaaien, dat doe je dit op een dag zonder wind. Verdeel het zaad in twee gelijke delen en zaai het eerste deel in de lengte. Vervolgens zaai je het tweede deel in breedterichting. Probeer zo gelijkmatig mogelijk te zaaien, gebruik eventueel een strooier. Dan gebruik je een wals om het zaad aan te drukken en besproei je het geheel met water.

Stap 5: Water geven

Nu moet het gras gaan groeien en jij kunt daarbij helpen. Dat doe je vooral door elke dag water te geven. Sproei met een zacht straal, anders spoel je de zaadjes weg of beschadig je het gras. Geef genoeg water om de bodem goed vochtig te houden.

Stap 6: Maaien, maar niet te vroeg

Nu moet je het gras de tijd geven om rustig te groeien tot het ongeveer acht centimeter lang is. Pas dan maai je het voor de eerste keer. Haal niet meer dan drie centimeter van de jonge grassprieten af. Na het maaien kun je het gras bemesten, zodat het weer kan herstellen en groeien.

Laatste stap: Geniet

Je gazon is klaar, dus nu hoef je er alleen maar van te genieten. Vergeet niet je gras af en toe te maaien.