De beste ideeën voor terrasoverkappingen zullen jou niet alleen tegen zon, regen, wind en kou beschermen. Maar ze zullen ook een behoorlijk stijlvol element in jouw tuin zijn dat je unieke buitenruimte aangenaam zal verbeteren.

Bescherm je tegen de zomerzon en regenbuien 

Als jij ook vastbesloten bent om je tuin deze aankomende zomer zo lang mogelijk te gebruiken, dan helpt een terrasoverkapping je zowel tegen de zomerzon als tegen een enkele regenbui. Want hoewel het idee om wat zonnestralen op te vangen terwijl je buiten dineert als iets moois klinkt, is het veel praktischer en comfortabeler om wat extra schaduw toe te voegen.

Als jouw tuin nog geen overdekte plek heeft die een bescherming tegen de felle zomerzon biedt, dan kun je hier bij het ontwerpen van een terras voor jouw buitenruimte rekening mee houden. Dit door er een pergola met een terrasoverkapping voor te maken.

Gebruik klimplanten, kussens en terrasverlichting om het knus te maken

Je kunt hier dan onder meer een blauwe regen, Clematis Montana, kamperfoelie of wijnstokken tegenaan laten groeien. Deze snelgroeiende klimmers vestigen zich snel en bieden binnen twee jaar al een prettige dekking. Ze zullen niet alleen voor prachtig gefilterd licht zorgen, maar je tevens van de hitte verlichten.

En als de zon ondergaat, gebruik dan mooie ideeën voor een speciale terrasverlichting, zoals lichtslingers of mini LED lantaarns. Leg indien je dat wenst ook buitenkussens neer voor een knusse sfeer zoals die van een tuinfeest.

Vermijd drukke kleuren en voeg plantenbakken op wielen toe

Terrasoverkappingen hebben als doel om een ruimte te creëren om heerlijk te ontspannen, dus vermijd in dit geval drukke of felle kleuren en focus in plaats daarvan op een fijne verblijfplaats. Dit doe je bijvoorbeeld met behulp van groene en licht getinte bloemen. Voor dit rustgevende plekje in je tuin is het gebruik van blauwtinten aan te raden. Deze tinten zien er immers ook prachtig in het avondlicht uit.

Plantenbakken op wielen zijn ook een geweldige optie op verharde terrassen, waardoor deze planten snel verplaatst kunnen worden wanneer ze in bloei staan of uitgebloeid zijn. Of simpel worden verschoven om zo met de hoge planten daarin wat extra schaduw op zonnige plekken te bieden.

Plaats vrijstaande pergola’s voor extra beschutting in je tuin

Als jouw tuin op andere plaatsen ook geen of weinig beschutting heeft, dan kan het toevoegen van bijvoorbeeld een extra vrijstaande pergola een goede optie voor jou zijn. De rol van dit soort dragende constructies gaat verder dan enkel het ontvangen van fraai klimplanten en bloemen tijdens het groeiseizoen.

Goed ontworpen pergola’s verbeteren de esthetiek van een tuin en zorgen voor extra strakke lijnen die er het hele jaar door goed uitzien. Ze geven jouw buitenruimte daarnaast nog wat extra privacy.

Perfect voor creëren van beschutting, schaduw en privacy

Terrasoverkappingen zijn de perfecte manier om beschutting, schaduw en privacy in de tuin te creëren. Je kunt zo’n overkapping voor jouw terras bovendien als een multi-zintuiglijke ervaring van zicht, geluid en geur zien. Kortom, een fantastische plek om regelmatig lekker veel tijd in jouw tuin door te brengen.