roze-hydrangea

Hortensia’s zijn schitterende planten. Op het etiket in het tuincentrum zie je vaak hydrangea staan, omdat dat de wetenschappelijke naam is van de plant. In de zomer geven ze maandenlang grote bollen of pluimen met bloemen met allerlei kleuren. Ook bij de inrichting van een kleine tuin, mag deze plant niet ontbreken. Om te zorgen dat jij elk jaar van deze bloemenpracht kunt genieten, moet je je plant elk jaar snoeien. Maar wanneer moet je je hortensia’s snoeien en hoe doe je dat eigenlijk? Wij leggen het je stap voor stap uit.

Wanneer moet je je hortensia’s snoeien?

Het beste moment om je hortensia te snoeien is het vroege voorjaar, dus begin maart. Eerder snoeien kan zorgen voor vorstschade in de plant en als je te laat snoeit, snoei je de nieuwe knoppen uit de plant. Dan kan hij geen nieuwe takken en bloemen meer aanmaken. De meeste hortensia’s bloeien namelijk alleen op de nieuw aangemaakte takken. Om deze aanmaak te stimuleren knip je de oude takken af.

Sommige hortensia’s bloeien alleen met knoppen die het jaar ervoor al zijn aangemaakt. Dit type kun je beter helemaal niet snoeien of alleen als je de plant te groot vindt worden. Die hortensia’s, waaronder de boerenhortensia, snoei je vlak voor de winter. Dit hoort dan bij het werk om de tuin winterklaar te maken in 10 stappen. Als je deze hortensia’s in het voorjaar snoeit, zal je dat jaar geen bloemen krijgen.

Je hortensia’s snoeien in vijf stappen

Om je hortensia’s jaarlijks op de juiste manier te snoeien zijn er een aantal dingen om op te letten, maar het is niet moeilijk. Als jij de volgende vijf stappen doorloopt, kan het haast niet misgaan.

  1. Controleer wat voor soort je hebt en of je deze überhaupt moet snoeien.
  2. Kijk goed naar de tak, die je wil knippen. De tak bestaat uit segmenten met dikkere, donkere ringen. Hieruit groeien de nieuwe takken. Je knipt de tak dus net boven deze ring af. Zorg dat de tak altijd zo’n ring overhoudt om nieuwe takken aan te kunnen maken.
  3. Bepaal hoe hoog je wil knippen. Meestal wordt een hortensia tot zo’n vijftien centimeter boven de grond gesnoeid. Maar als jij je hortensia groter wil houden, dan kun je de takken ook hoger afknippen. Knip wel minimaal de oude bloemen van de takken af.
  4. Gebruik een scherpe snoeischaar. Dat zorgt dat je plant zo min mogelijk beschadigt. Bij een botte snoeischaar kan de tak splijten, waardoor ziektes en insecten een kans krijgen. Bovendien maakt een scherpe schaar het snoeiwerk makkelijker
  5. Snoei je hortensia’s niet eerder dan het voorjaar. De oude bloemen beschermen de plant tegen de vorst en door in het najaar of de winter snoeien haal je deze bescherming weg.

Als je goed weet welke hortensia’s in je tuin staan, dan gaat het met deze 5 stappen zeker  lukken. En geniet van de mooie nieuwe bloemen!