Mensen houden ervan om steeds meer over hun persoonlijkheid te leren en zelfs tests te doen in de hoop te onthullen welk type ze zijn. Een studie die in het academische ‘Nature Human Behavior’ tijdschrift gepubliceerd werd onthult dat er vier persoonlijkheidstypes zijn: gemiddeld, gereserveerd, rolmodel en egocentrisch. Wat geeft deze studie aan en wat kan je ermee?

De vier persoonlijkheidstypes

 • Gemiddeld: Het meest voorkomende type zijn mensen met veel neuroticisme en extraversie, maar minder openheid.
 • Gereserveerd: Dit soort personen zijn niet open of neurotisch, maar zijn emotioneel stabiel. Ze hebben eerder de neiging om introvert, aangenaam en gewetensvol te zijn.
 • Rolmodel: Dit zijn natuurlijke leiders met een laag niveau van neuroticisme en een hoog niveau van vriendelijkheid, extraversie, openheid en nauwgezetheid. Ze luisteren graag naar nieuwe ideeën en zijn ook betrouwbaar.
 • Egocentrisch: Hoewel deze mensen hoog op extraversie scoren, scoren ze onder het gemiddelde op het gebied van openheid, vriendelijkheid en consciëntieusheid.

De meeste individuen vallen dus in één van deze vier typen op basis van hoe ze op de vijf grote persoonlijkheidskenmerken scoren: openheid, vriendelijkheid, extraversie, neuroticisme en controverse. Begrijpen hoe hoog of laag iemand op elk van deze eigenschappen scoort kan nuttig zijn en dingen over het gedrag van deze personen voorspellen.

De persoonlijkheid geeft vorm aan je directe omgeving

Maar naast deze interessante bevinding omtrent de persoonlijkheid van iemand, is iets anders ook heel belangrijk om te weten. Het zit immers in de menselijke natuur om hun directe omgeving naar eigen smaak en behoefte vorm te geven.

Zo zal in de loop van de tijd je woning, kleding en allerlei andere items die je hebt, zoals bijvoorbeeld een motor, jouw persoonlijkheid weerspiegelen. Maar dat gaat ook op als je online zoekt voor een jethelm voor motoren in een webshop. Dan zal je daarin zeker een helm uitkiezen die niet alleen goed bij je motor past en je mooie hersenen beschermt maar die bovendien je persoonlijkheid weergeeft of weerspiegelt!

De kleuren en decoraties in je huis

De kleuren en decoraties die je voor jouw huis kiest, zullen meer betekenis hebben dan je waarschijnlijk zult beseffen. Kleur is daarbij één van de belangrijkste kenmerken om op te letten. Het gebruik van kleur kan immers bepaalde emoties bij mensen simuleren, of iemands persoonlijkheid weerspiegelen.

 • Wit. Veel wittinten in een woning kan een schone en georganiseerde huiseigenaar betekenen.
 • Geel. Deze indrukwekkende tint stimuleert de interesse van een zelfverzekerd, humoristisch en nieuwsgierig persoon.
 • Rood. Deze kleur staat vooral voor een gastvrije, levendige en uitnodigende gastheer of -vrouw.
 • Paars. De bijzondere spirituele kleur paars pronkt met je ruimdenkendheid en het nemen van risico’s.
 • Blauw. Koningsblauw markeert met name positieve persoonlijkheden, terwijl donkerblauw rust aangeeft en een lichtblauwe kleur oprecht is.
 • Groen. Groentinten zijn synoniem met gezondheid, veiligheid en een gemeenschapsgevoel.
 • Bruin. Deze tonen een warm, betrouwbaar en privé persoon.
 • Zwart. Dit toont niet alleen een gezaghebbend, maar tevens een verfijnd individu.

Wat je bovendien van iemands tuin kunt leren

Jouw tuin toont daarnaast ook meer over je persoonlijkheid. Je tuin kan bijvoorbeeld laten zien of jij een introvert of een extravert persoon bent. Of je georganiseerd bent of juist creatief. Het is grappig om punten hierin te ontdekken of te herkennen.

De tuin van een introvert persoon

Deze tuin toont veel plaatsen waar je prima na kunt denken. En het biedt ruimtes met een majestueus uitzicht op de schoonheid van het gazon dat je omringt. Het is vaak een tuin waar je een beetje in kunt verdwalen. En waar je lekker alleen kunt ontspannen, zonder dat andere mensen om je heen praten of dat je andere geluiden hoort.

De tuin van een extrovert persoon

Bij een tuin van extraverte eigenaar kijk je eerder naar een tuin met wat brede grasvelden, een verzorgde opstelling van tafels en stoelen, ordelijke bloemperken en hagen die alles omringen. Alle ruimtes in die tuin zijn ook dusdanig ingericht om met vrienden samen te komen. De tuin is van iemand die er de voorkeur aan geeft om er tijdens lange zomeravonden een barbecue party te organiseren. Of een uitgebreide lunch in de middag!

De tuin van een georganiseerd persoon

Je tuin laat je daarnaast zien of je een georganiseerd of ongeorganiseerd persoon bent. Mensen die bij jou op bezoek komen zien immers gelijk wel of je een perfectionist bent of niet. Hoe zijn bijvoorbeeld de planten en bloemen in je tuin gerangschikt? Als je kunt zien dat elke afzonderlijke bloemensoort van de andere is gescheiden, dan betekent dit dat deze georganiseerd eigenaar echt wel een perfectionist is.

De tuin van een creatief persoon

Als je tuin er daarentegen niet zo perfect uitziet als dat je zou willen. En jij ook nog eens moeite hebt om deze te onderhouden. Dan zou dit kunnen betekenen dat je een behoorlijk creatief persoon bent. Een persoon die van afwisseling, veranderingen en experimenten houdt. Ook als die niet altijd even succesvol zijn!

We hopen dat al deze informatie jou een goed idee heeft gegeven wat jouw woning en tuin, maar ook je andere persoonlijk objecten over jou vertelt. Je hebt hier in de meeste gevallen zelf voor gekozen. Daarom is het niet alleen perfect voor je, maar vertelt het ook zoveel meer over jou!