Er zijn volgens de statistieken ongeveer 27 miljoen huisdieren in Nederland. Er is daarbij bijna een 1 op 2 kans is dat iemand thuis een gezelschapsdier heeft rondlopen, zwemmen of vliegen. De meeste huisdiereigenaren bezitten in dit geval één of meer katten of honden. Dus wordt er ook behoorlijk wat geld aan honden- en kattenvoer uitgegeven.

Geld besparen op deze diervoeding is het afgelopen jaar een stuk moeilijker geworden. Dat komt omdat de fameuze inflatie op ieders bord terecht is gekomen, dus ook op die van de hond of kat. Al deze hogere voedselprijzen hebben de begrotingen van vele Nederlanders dan ook flink onder druk gezet.

Waarom is honden- en kattenvoer zo kostbaar geworden?

Dit wordt door verschillende factoren veroorzaakt. Door de wijdverbreide inflatie zijn de kosten van sommige grondstoffen (zoals vis, vlees en granen) enorm gestegen, en de ingrediënten die in de voeding van jouw huisdier terechtkomen vormen daar zeker geen uitzondering op.

Bovendien willen steeds meer mensen (en dan vooral de wat jongere generaties) hun honden en katten gezond voedsel geven, wat meestal duurdere brokjes betekent. Dus als jij als consument ook lichtelijk geschokt bent over al deze kosten voor dierenvoeding en graag op de uitgaven aan voedsel en lekkernijen voor huisdieren wil besparen. Lees dan zeker even verder.

Maak je eigen huisdiervoer

Er is niets mis met het kopen van diervoeding in de winkel als je tevreden bent met de prijs en vooral veel tijd wilt besparen. Maar als jij de voedselkosten voor huisdieren graag wilt verlagen, dan is het thuis bereiden van maaltijden voor je huisdier één van de meest kosteneffectieve opties.

Veel zelfgemaakte honden- en kattenvoer recepten vragen om goedkope ingrediënten zoals wortels, bonen, erwten, rijst, meel en kippenbouillon om bulk en voedingsstoffen te leveren. Deze recepten vereisen daarnaast uiteraard een eiwitbron, maar zelfs dan kun je het betaalbaar houden.

Voor katten wordt er veelal voor kipfilet of kippendijen gekozen. Dit terwijl honden ook spier- en orgaanvlees kunnen eten, dus je kunt dan ook ingrediënten zoals kippenlever gebruiken. Een goede bron voor recepten is om online naar recepten voor honden- en kattenvoer te zoeken.

Koop je honden- en kattenvoer in bulk

Bulkaankopen zijn een andere verstandige strategie voor eigenaren van gezelschapsdieren die graag geld willen besparen. Dit omdat de grotere zakken huisdiervoer doorgaans lagere kosten per kilo hebben dan de kleinere verpakkingen.

Het is daarnaast een bijzonder goed idee om tijdens speciale promoties of in de uitverkoop in grote hoeveelheden dierenvoeding in te kopen. Dit bespaart niet alleen geld vooraf, maar betekent ook minder uitstapjes naar de winkel.

Ga voor de meer betaalbare winkelmerken

Er hangt vaak een behoorlijk prijskaartje aan biologische en premium huisdiervoeding. Het goede nieuws dat we je hier kunnen melden is dat je, tenzij jouw huisdier specifieke dieetwensen heeft, je prima voor voedingsproducten van het winkelmerk kunt kiezen. Want die zijn qua voedingswaarde net zo bevredigend en kosteneffectiever.

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een goede hondenvoer aanbieding, kijk dan zeker online op een prijsvergelijkingssite. Zo weet je zeker dat je de beste en goedkoopste deals te pakken krijgt. Het maakt daarbij niet uit of dit nu om grote zakken hondenbrokken of natvoer gaat. Je kunt zelfs direct zien hoeveel een deal per kilo bedraagt en of het goed voor jouw hondenras geschikt is.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor een fijne kattenvoer aanbieding. Ook hier heb je de keuze uit kattenvoer in blik of kattenbrokjes, en kun je een onderscheid van kattenras en leeftijd maken. Je kunt bovendien gelijk zien wat de verzendkosten bedragen, of boven welk bedrag het gratis verzonden wordt.

Op deze wijze kun je af en toe ook perfect geld op premium voer uitsparen om je huisdier even met iets extra lekkers te verwennen!

Hoe je nog meer op diervoeding kunt besparen

Om jouw besparing op diervoeding echt te maximaliseren, kun je ook kortingsbonnen met de aantrekkelijke prijzen combineren die je via zo’n bovengenoemde vergelijkingssite vindt. Het is in onze digitale wereld immers nog nooit zo eenvoudig geweest om van kortingsbonnen en prijsvergelijkingssites te profiteren.

Door hiervoor wat tijd opzij te zetten, beheer je jouw huisdier voedingsbudget niet alleen effectiever, maar ontdek je mogelijk ook nieuwe merken of winkels die meer waar voor je geld bieden.

Huisdieren komen op de eerste plaats

Als laatste willen we graag nog even kwijt, dat hoewel geld besparen best wel belangrijk is, de voedingsbehoeften van jouw huisdier altijd op de eerste plaats moet komen. Maar met een beetje online onderzoek en onze fijne kostenbesparende tips houd jij je viervoeters zeker blij met een vol buikje en houd jij je (digitale) portemonnee ook beter gevuld!