Tuinieren is een lonende hobby die aangenaam kan helpen stress te verminderen. Dit terwijl het je prettig van lichaamsbeweging en een gezonde buitenlucht voorziet. Soms besluiten allerlei harige of gevederde dieren echter dat je tuin een onbeperkt buffet en gerieflijke verblijfplaats is. Maar maak je geen zorgen. Volg gewoon de volgende tips om deze dieren en vogels veilig en humaan uit jouw territorium te houden.

Ken je boosdoener

Voordat je een methode probeert, moet je uiteraard eerst weten welke soorten dieren en vogels jouw tuin betreden. Begin daarom met het identificeren van het wezen dat de schade veroorzaakt. Als je eenmaal weet wat er in je tuin komt en de buitenruimte vervuilt, onderzoek dan de gewoonten en voedselvoorkeuren van deze dieren.

Maak het minder aantrekkelijk

Jouw tuin is voor sommige dieren, ongedierte en vogels het ideale broed- en feestterrein. Ruim je tuin daarom goed op door struiken en hoog onkruid of gras te verwijderen. Als jij er een open composthoop hebt, bedek deze dan met een zeildoek of plaats er een omheining.

Sluit elke ruimte af of blokkeer de toegang tot elke kruipruimte waar kleine dieren doorheen passen. Als je een vogelvoeder in de tuin hebt staan, ruim dan het overtollige vogelzaad op dat eruit valt of verwijder het. Door jouw tuin prima schoon te houden, worden veel lastpakken ontmoedigd om in jouw tuin te komen kijken. 

Blokkeer de toegang

Het blokkeren van de toegang tot jouw tuin is natuurlijk één van de effectiefste manieren om dieren af ​​te schrikken. Deze methode werkt natuurlijk het beste zolang jouw barrière de juiste maat heeft om de boosdoeners te blokkeren. Om graven door bijvoorbeeld honden te voorkomen, moet je het hekwerk minstens 10 centimeter diep begraven. Vermijd voor de veiligheid van de dieren het plaatsen van hekken met scherpe punten. 

Vergeet bovendien sommige lastige vogels niet. Kraaien en andere vogels smullen bijvoorbeeld volop van rijpende bessen en andere gewassen. Het verjagen van duiven om zo een grote overlast te voorkomen, kan vaak simpel door middel van duivenpinnen gedaan worden.

Gebruik een afweermiddel …

Een afweermiddel is een sterke of onaangename geur die de ongewenste dieren weghoudt. Sommige insectenwerende middelen bootsen daarbij de geur van een roofdier na. Het kiezen van het juiste type afweermiddel hangt echter af van het beestje dat je probeert af te schrikken. Er zijn allerlei commerciële insectenwerende middelen verkrijgbaar, maar ook natuurlijke huismiddeltjes die de dieren afschrikken.

Of gebruik een afschrikmiddel

Een afschrikmiddel is veelal een geluid of voorwerp dat de dieren afschrikt. Afschrikmiddelen kunnen bijvoorbeeld plastic uilen of slangen zijn, reflecterende voorwerpen, of een vogelverschrikker. Deze afschrikmiddelen werken door het dier het gevoel te geven dat er gevaar in de omgeving is. Sommige dieren zijn helaas slim genoeg om na een tijdje te beseffen dat er geen echt gevaar is en kunnen dan toch weer terugkomen. De beste manier om met succes afschrikmiddelen te gebruiken, is dus door er meerdere te gebruiken en ze af te wisselen.

Kies je planten verstandig

Wist je dat sommige prikkelende kruiden en verse knoflook kunnen voorkomen dat bepaalde kleine dieren je tuin binnenkomen? Zo kun je bijvoorbeeld kruiden zoals oregano rond de omtrek van je tuin planten, om de dieren buiten te houden. Deze planten zullen ook prima aan de schoonheid van je tuin bijdragen.

Blijf wel nadenken

De sleutel tot het samenstellen van een succesvolle tuin is om het ongedierte af te weren. En te voorkomen dat kleine beestjes en dieren je harde werk verruïneren. Tuinen spelen echter een belangrijke rol in jouw lokale ecosysteem. Dit betekent dat het gebruik van chemicaliën om de dieren uit je tuin te weren, elders tot negatieve rimpeleffecten kan leiden.

 

Dus hoewel te veel bezoekers hinderlijk kunnen zijn en jouw bloemen en planten kunnen aantasten, is jouw tuin ook de natuurlijke habitat van veel van deze beestjes en is het zelfs hun thuis. Wees je daarvan bewust.