Momenteel zijn veel mensen bezig met het zoeken naar een oplossing voor het verwarmen zonder gas. Het scheelt uiteindelijk veel in de energiekosten, gezien de stijgende gasprijzen. Maar het is ook beter voor het milieu. Een warmtepomp is een oplossing voor het verwarmen zonder gas. Zo zijn er warmtepompen met een buitenunit in je tuin. Maar hoe zit dat dan met het geluid? Zorgt zo’n warmtepomp niet voor veel herrie voor jou en je buren? We leggen het uit in dit artikel. 

De werking van een warmtepomp

Eerst even terug naar de basis: hoe werkt een warmtepomp precies? Een warmtepomp maakt gebruik van ‘gratis’ energie uit de omgeving. Dit kan de buitenlucht, grondwater of aarde of ventilatielucht zijn. De warmtepomp zet dit met behulp van de compressor, die een kleine hoeveelheid elektrische energie verbruikt, om in energie voor het verwarmen van je woning en het verwarmen van sanitair water. 

Lucht/water warmtepompen met buitenunit

De warmtepompen waarvoor een buitenunit in je tuin geplaatst moet worden, zijn de lucht/water warmtepompen. Deze warmtepomp onttrekt met behulp van een buitenunit warmte uit de buitenlucht. Dankzij het koudemiddel dat circuleert in de warmtepomp, kan genoeg warmte worden gegenereerd, ook wanneer het buiten vriest. 

Het geluid van een lucht/water warmtepomp

Het geluid van een lucht/water warmtepomp wordt veroorzaakt door de compressor en door de ventilator van de warmtepomp. Het geluid kan verergeren door contactgeluid wanneer de warmtepomp op de gevel bevestigd is, door weerkaatsende oppervlakken of bij het ontdooien van de wisselaar bij koud weer. Er zijn echter genoeg warmtepompen op de markt met een zogeheten silent mode, waardoor het geluid heel erg meevalt. 

Oplossingen zonder unit in je tuin

Er zijn ook oplossingen voor een all-electric warmtepomp zonder buitenunit in je tuin. Zo zijn er oplossingen om de warmtepomp in het dak te installeren. Ook ideaal wanneer je geen ruimte hebt om de buitenunit in je tuin te plaatsen. Daarnaast zijn er ook andere soorten warmtepompen die minder geluid produceren. Zoals een water/water warmtepomp, die gebruik maakt van een bron in de grond. Of een ventilatielucht/water warmtepomp die warmte haalt uit de ventilatielucht. 

Laat je informeren door een installateur met kennis van zaken over de beste oplossing voor jouw woning.