De eerste stap naar succesvol tuinieren is om te onthouden dat het vooral gaat over de verbinding met de natuur. En dat deze natuur onvoorspelbaar is. Als het om de beste tuinier methodes gaat, dan is er daarom vaak geen gouden regel. Dat gezegd hebbende, kan het juiste tuingereedschap wel degelijk een grote bijdrage leveren aan jouw succes in je tuin. We hebben hier een aantal tips en aanbevelingen voor het beste tuingereedschap dat je tijdens het groeiseizoen bij de hand kunt houden.

Tuinhandschoenen

Als je  dat vervelende onkruid uit de grond gaat scheuren of rozen gaat snoeien, dan heb je echt wel een paar goede tuinhandschoenen nodig om je handen te beschermen. Er zijn veel verschillende handschoenen beschikbaar die ieder voor verschillende klussen en weersomstandigheden geschikt zijn. Maar een multifunctioneel paar van goede kwaliteit is ideaal voor de meeste taken.

Snoeischaar

Het snoeien en opruimen van planten is een zeer normale taak in iedere tuin. Een snoeischaar wordt daarom al vlot één van jouw meest bruikbare uitrustingsstukken. Een snoeischaar die je simpel met één hand bedient, is een uiterst waardevolle investering. 

Gieter en waterslang

Om alle zaailingen en jonge planten van het benodigde water te voorzien is een gieter een ideale keuze. Dit zeker met een sproeikop aan het uiteinde van de gieter om zo al het water zachtjes en gelijkmatiger te verdelen.

Bij de meer gevestigde planten in bloembedden en -bakken zal het gebruik van een waterslang een flink stuk sneller en gemakkelijker gaan. Een waterslang is ook minder belastend voor de rug dan het gebruik van een gieter.

Waterdichte tuinschoenen

Omdat je vaak veel tijd met je tuinslang in de tuin doorbrengt, zou je graag in waterdichte tuinschoenen willen investeren. De beste exemplaren zijn niet alleen lekker comfortabel, maar beschermen je ook tegen modder en water. Het plaatsen van een inloopmat op maat bij de buitendeur van jouw tuin, is uiteraard ook een bijzonder goed idee. Want zo’n deurmat houdt al het vervelende vuil en vocht handig buiten de deur.

Draagbaar krukje

Het is geen geheim dat bij tuinieren in de grond gewerkt moet worden. En dat al het buigen of knielen om de grond te bereiken een belasting voor je knieën, rug en heupen kan zijn. Dit probleem kan zo voor tuinders van elke achtergrond of leeftijd gevolgen hebben. Door van een lichtgewicht, draagbaar krukje voor tuinieren gebruik te maken, kunnen veel van die pijntjes, kwalen en moeilijkheden verlicht worden.

Kniebeschermers

Hoewel ze niet essentieel zijn, kunnen kniebeschermers voor meer comfort al snel je beste vrienden in de tuin worden. Dit vooral wanneer je moet planten of onkruid gaat wieden en daarvoor dicht bij de grond moet komen. De meeste kniebeschermers zijn van zacht dicht schuim gemaakt en wikkelen zich om je knieën.

Hoed met een brede rand

Als je veel tijd in de tuin doorbrengt, dan loop je het risico om in de zon te verbranden. Bescherm jezelf daarom goed met een hoed met een brede rand die jou prima tegen de schadelijke UV stralen beschermt. Diezelfde hoed zal je daarnaast ook een beetje koel houden.

Spade en tuinvork

Essentieel voor het graven en planten in de tuin, zou een schop hoog op jouw lijst met tuingereedschap moeten staan. Een tuinvork is daarnaast precies wat je nodig hebt om de moestuinen en borders beplanting klaar te maken. 

Potpers

Met een potpers kun je eenvoudig al je eigen zaailingen van de vochtige pot- en tuingrond maken. Je kunt de gewenste zaden er simpel naar binnen duwen om deze verder te laten groeien. Zo’n stevige ronde kunststof pers met een metalen mechanisme heeft veelal een diameter van ongeveer 5 cm.

Tuinieren kan zeer leuk en lonend zijn. Maar het werken in je tuin is helaas niet altijd de meest comfortabele klus. Gelukkig kunnen alle bovengenoemde hulpmiddelen echt een positief verschil maken. Op deze manier ben je goed voorbereid als je de tuin in 10 stappen winterklaar gaat maken