In een grote tuin kan veel worden geplaatst. Vele planten, soms bomen en natuurlijk het meubilair kan er in overvloede worden geplaatst. Maar wist je dat je met een kleine tuin ook veel kunt? Niet veel mensen weten wat ze met een kleine tuin aan moeten en daarnaast vinden ze het vaak ook lastig om een kleine tuin in te richten. Met de volgende tips doe je ideeën voor kleine tuinen op en zal ook je tuin een plaatje worden.

Niet te moeilijk denken

In een kleinere ruimte zoals in een kleine tuin is het niet aan te raden om heel complex te denken. Doordat je misschien veel ideeën hebt voor je tuin, is het soms verleidelijk om al deze spullen ook te kopen. Je krijgt soms daardoor verschillende stijlen door elkaar en dat ziet er rommelig uit.

Kies voor de juiste beplanting en schaduw

Schaduw is in elke tuin belangrijk. Ook bij een kleine voortuin inrichten dien je eraan te denken dat je ook een schaduwplekje maakt waar je beschut kunt zitten. Een ander belangrijk punt is dat je kiest voor de juiste planten. Planten dienen goed bij elkaar te passen om zo een mooi kleurrijk spel te vormen in de tuin. Planten bieden vaak al schaduw, maar ook het plaatsen van een dakje zorgt voor een mooi schaduwplekje.

Houd rekening met de seizoenen

Er zitten vier seizoenen in het jaar. Houd er rekening mee dan, wanneer je het hele jaar wilt genieten van een mooie tuin, dat je planten plaatst die wellicht elk seizoen even sterk blijven. Daarnaast zijn er ook bomen en planten die mooi verkleuren wanneer de herfst eraan komt. Dit geeft een prachtig effect in dat seizoen. Kies daarom ook planten die goed passen bij de seizoenen, zodat je het hele jaar kunt genieten van een mooie tuin. Denk hierbij aan groenblijvende klimplanten die een mooie omlijsting geven in je tuin.

Maak ruimte

Een andere belangrijke tip is om ruimte te creëren in een kleine tuin. Een kleine tuin inrichten, betekent ook vooral optische truckjes uithalen om de tuin groter te laten lijken. Dit doe je bijvoorbeeld door spiegels te plaatsen of door paden te maken die je tuin groter laten lijken. Door dit te doen, lijkt je tuin al snel groter dan dat het eigenlijk is.

Een groot zitgedeelte maken

Vooral bij een stadstuin inrichten, is het ook belangrijk dat je een zitgedeelte maakt dat groot genoeg is. Houd er rekening mee dat je dan een lekker plekje hebt waar je kunt zitten en kunt genieten van de zon en van het eten in de tuin. Misschien is het zitgedeelte wel het belangrijkste onderdeel van een kleine tuin. De decoraties kun je er dan nog omheen zetten, zodat de tuin er ook gezellig uit komt te zien.

Kies juist voor groot

Het klinkt misschien gek dat je juist voor grote objecten moet kiezen wanneer je bezig bent met een kleine tuin inrichten, maar toch zorgt het voor een beter effect. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor grote bloempotten in plaats van kleine, geeft dit een positiever effect in een kleine tuin. Dit is precies waar je voor wilt gaan.