Ben je op zoek naar een nieuw huis? Dan is de ligging van de tuin een belangrijke factor die wel eens doorslaggevend zou kunnen zijn voor jouw keuze. Je wilt natuurlijk een tuin waarin jij lekker kunt genieten. Het aantal zonuren op jouw tuin is afhankelijk van de ligging. Je hebt vast wel eens van een tuin op het zuiden gehoord. Een tuin op het zuiden vangt het meeste zon, een gewilde ligging voor veel mensen. Maar ook de andere tuinliggingen brengen voordelen met zich mee! In dit artikel bespreken we alle tuinliggingen!

Zonsopgang en zonsondergang

De aarde draait tegen de klok in om zijn eigen as heen. Daarom komt de zon op in het oosten en gaat ‘ie onder in het westen. De tuinligging met de meeste zonuren is per halfrond verschillend. We nemen voor het gemak de evenaar even als het traject van de zon. Nederland ligt op het noordelijk halfrond, boven de evenaar. Dit betekent dat de zon nooit direct boven Nederland komt maar altijd vanuit het zuiden naar ons land schijnt. Wat heeft dit voor invloed op jouw tuinligging? Dat bespreken we in de volgende paragrafen!

Tuin op het oosten

De zon komt op in het oosten. Dit betekent dat een tuin op het oosten de meeste zonuren in de ochtend zal hebben. Gedurende de middag zal de zon al snel achter het huis verdwijnen. Als je het aantal zonuren in de tuin maximaal wilt benutten, raden wij aan om een terras aan te leggen achter in de tuin. Hier zal de tuin het meeste zonuren ervaren. Een tuin op het oosten heeft ‘s ochtends en ‘s middags zon.

Tuin op het zuiden

Een tuin op het zuiden wordt vaak gezien als een tuin met de meest gunstige ligging. Een tuin op het zuiden is warm en zonnig. Dit komt omdat een tuin op het zuiden vrijwel altijd zon vangt. In de ochtend zal de zon vanuit het oosten op de tuin schijnen. Gedurende de dag schijnt ‘ie vanuit het zuiden recht op de tuin en ‘s avonds kun je nog lekker genieten van het avondzonnetje vanuit het westen voor de zonsondergang. Het nadeel van een tuin op het zuiden is dat je zult moeten investeren in schaduwplekken. Op warme zomerdagen zal het namelijk vlug erg warm worden. Een tuin op het zuiden heeft ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds zon.

Tuin op het westen

Een tuin op het westen is erg gunstig voor mensen met een baan van 9 tot 5. Een tuin op het westen vangt in de ochtend geen zon omdat de zon in het oosten opkomt. Gedurende de dag draait de zon naar het zuiden en zal de tuin dus vanuit het zuidwesten zon vangen. Als je ‘s avonds van je werk komt dan vangt de tuin nog flink wat zon voordat deze ondergaat in het westen. Een tuin op het westen heeft dus ‘s middags en ‘s avonds zon.

Tuin op het noorden

Een tuin op het noorden is erg koel. Dit komt omdat dit de tuin is met de minste zonuren. Als je een lekkere voortuin hebt waar je wel van de zon kunt genieten of geen waarde hecht aan zonuren is dit een prima tuin. In kortere tuinen op het noorden zal de zon zich soms helemaal niet laten zien in de winter. In de zomer zijn de zonuren in de ochtend en avond erg beperkt. Ons advies is om voor lage elementen in de tuin te kiezen zodat er weinig extra schaduwplekken ontstaan. Zo maximaliseer de zon in je tuin!

Welke tuin is het beste voor jou?

Uiteindelijk is de keuze aan jou. Waar hecht jij het meeste waarde aan? Vind je het heerlijk om ‘s avonds nog even lekker in de zon te zitten of werk je juist in de avond? Neem altijd je persoonlijke situatie mee in je keuze want dit helpt je om te begrijpen wanneer jij het meeste hebt aan de zon in je tuin. Succes!