In je tuin wil je genieten van de natuur om je heen. In een duurzame, natuurlijke tuin met kwetterende vogels en fladderende vlinders kom je heerlijk tot rust. Klinkt dat als muziek in de oren? Dan hebben wij vijf tips voor je om op een gemakkelijke manier van jouw tuin een duurzame tuin te maken.

Tip 1: Weg met die tegels

Tegels zijn niet duurzaam. De productie is niet duurzaam en de natuur heeft niets aan die tegels in de tuin. Bovendien zorgen tegels ervoor dat al het water uit je tuin stroomt en niet wordt opgenomen in de bodem. Dus om duurzaam te tuinieren leg je zo min mogelijk tegels in je tuin. Betegel genoeg om je tuinmeubelen neer te kunnen zetten en maak van de rest vakken voor planten of zaai gras in.

Tip 2: Wees niet te netjes

Losse bladeren in de tuin zijn misschien niet zo mooi, maar ze zijn wel heel belangrijk voor de gezondheid van je tuin. Als je het losse blad de hele herfst en winter laat liggen, dan brengen ze extra voeding in de grond. Als de bodem niet bedekt wordt, dan wordt de grond steeds dichter, waardoor water en lucht slechter doordringen tot de wortels van je planten. De losse bladeren voorkomen dat. Bovendien zorgen de bladeren ervoor dat het onkruid minder goed kan groeien.

Tip 3: Gebruik alleen natuurlijke meststoffen

Hebben jouw planten wat extra voeding nodig? Kies dan voor natuurlijke en biologische meststoffen. Kunstmest is namelijk niet goed voor het milieu en past dus niet in een duurzame tuin. In het tuincentrum vind je genoeg natuurlijk meststoffen voor jouw planten. Let wel op dat je niet te veel voeding geeft, dat is slecht voor het bodemleven.

Tip 4: Trek insecten aan

Meer leven in jouw tuin begint met insecten. Als er veel insecten zijn, komen daar namelijk al snel vogels en andere dieren op af. Insecten trek je aan door de juiste planten neer te zetten. Er zijn verschillenden zadenmixen verkrijgbaar met bloemen die vlinders, bijen of lieveheersbeestjes aantrekken. Ook kun je een vlinderstruik kopen met grote paarse pluimen. Zo’n struik is de hele zomer een bron van gezoem en beweging.

Tip 5: Zorg voor vogels

Als je meer insecten in je tuin hebt, dan komen er ook meer vogels. Maar je kunt nog meer vogels naar jouw tuin lokken door planten neer te zetten met besjes of zaden die ze kunnen eten. Daarnaast vinden veel vogels een badje erg fijn. Maak het badje niet te diep, want een dun laagje water is genoeg om te badderen en te drinken.

Conclusie

Duurzaam tuinieren is dus helemaal niet zo moeilijk. Met wat meer ruimte voor de planten en minder tegels ben je al een heel eind. Kijk maar eens bij de top 5 groenblijvende klimplanten voor inspiratie. Bovendien zorg je met de juiste planten voor meer leven in jouw duurzame tuin.